Energie en klimaat

Ambitie

De ambitie is om Gouda duurzaam door te geven aan de volgende generaties. Gouda wil in 2040 CO2-neutraal zijn en in 2050 moet de leefomgeving bestand zijn tegen klimaatveranderingen.

De gemeente wil zelf het goede voorbeeld geven door extra te investeren in de verduurzaming van het gemeentelijk vastgoed.

Het speerpunt komende periode is verdere vergroening afgestemd op de bodemgesteldheid. Kwalitatief groen met een hoge biodiversiteit maakt de stad leefbaar en aantrekkelijk voor mens en dier. Duurzaamheid gaat over alle beleidsterreinen en is een gezamenlijke verantwoordelijkheid.

Wat is bereikt?

1) Kwetsbaarheid van de stad voor klimaatverandering verminderen

Op diverse plekken in de stad hebben de gemeente en inwoners groen toegevoegd en klimaatadaptieve maatregelen genomen. In Kort Haarlem, de Vogelbuurt in Korte Akkeren en Ouwe Gouwe Zuid zijn extra groen en een robuust hemelwatersysteem aangelegd. Bij het Zwaansgat, Kandeelstraat en Nobelstraat is 116m2 grijs omgezet in groen. In de wijk Kort Haarlem zijn 68 geveltuinen aangelegd. Bij 104 adressen zijn 9.680 tegels opgehaald, 120 eigenaren hebben 2.157 m2 groen dak aangelegd en 215 inwoners hebben met subsidie een regenton aangeschaft.

2) Verbetering van de biodiversiteit en waterkwaliteit

Er is een start gemaakt met een soortenmanagementplan om de gebouwbewonende diersoorten een plek te (blijven) bieden bij de isolatieopgave. Het ecologisch beheer is uitgebreid. Een gedeelte van het Noorderhout wordt op een ecologische manier gemaaid en in dit stuk zijn extra natuurvriendelijke oevers aangelegd. Bij de Winterdijk is een stuk groen ingeplant met bollen en een biologisch zaadmengsel. In Oude Gouwe Zuid zijn onder andere duikers vergroot om het watersysteem te verbeteren.

3) Inwoners en ondernemers helpen energie te besparen en aardgasvrij te worden

In Plaswijck Kern en Middenwillens West onderzoekt de gemeente met bewoners verschillende warmteoplossingen. Zes andere bewoners- en bedrijveninitiatieven voeren zelf onderzoek uit met behulp van de subsidieregeling Samen naar een Duurzame Omgeving. Bij 3.000 huishoudens met (kans op) energiearmoede is energieadvies gegeven en zijn kleine maatregelen uitgevoerd. De energiecoaches hebben zo’n 300 huisbezoeken gebracht en de energieklussers zijn bij ongeveer 30 adressen langs geweest. De Duurzame Markt is door zo'n 1.000 inwoners bezocht. Eind 2023 is het Duurzaamheidsfonds Gouda van start gegaan.

4) Sneller verduurzamen gemeentelijk vastgoed

De gemeente heeft een routekaart opgesteld die inzicht biedt in de aanpak en strategie om in 2030 55% CO2-reductie te realiseren in gemeentelijke gebouwen en in 2040 aardgasvrij en CO2-neutraal te zijn. De routekaart verduurzaming gemeentelijk vastgoed is op 7 februari 2024 vastgesteld. Het oude schoolgebouw van De Ark aan de Jan Luykenstraat is gesloopt. Daardoor kan de locatie worden herontwikkeld tot park.

5) Investeren in de kwaliteit en toegankelijkheid van de openbare ruimte

Het beheerplan groot en vervangingsonderhoud en het Kwaliteitsplan openbare ruimte Binnenstad zijn vastgesteld. Verder is gestart met een inventarisatie van de mogelijkheden van duurzaam beheer en onderhoud van de openbare ruimte. Er is een meldpunt waar inwoners toegankelijkheidsproblemen in de openbare ruimte kunnen melden. Inwoners kunnen bij het Funderingsloket Groene Hart terecht met vragen en advies over funderingen.