Openbaarheidsparagraaf Wet open overheid

De Wet open overheid (Woo) is op 1 mei 2022 in werking getreden. Deze wet is de vervanger van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob).

De wet regelt het recht van burgers op informatie van de overheid. De wet beoogt overheden transparanter te maken door overheidsinformatie openbaar te maken en beter vindbaar en digitaal toegankelijker te maken. Daartoe legt de Woo aan bestuursorganen diverse verplichtingen op.
In de Woo is voorgeschreven, dat bestuursorganen in de jaarlijkse verantwoording verslag doen van de uitvoering van de Wet open overheid, mede in relatie tot de beleidsvoornemens. Zo wordt een impuls gegeven aan het bevorderen van de openheid door overheden.
Deze paragraaf bevat de invulling van deze verplichting. Vermeld is, hoe de gemeente in 2023 de verplichtingen van de wet heeft vormgegeven. De invoering van de wet maakt onderdeel uit van het programma Slim snel en digitaal (voorheen Geheugen van Gouda).

2023 Stond in het teken van (1) het bepalen van bepalen van de impact van de Woo, (2) het vaststellen van het ambitieniveau, (3) het opstellen van een implementatieplan, (4) het starten van de technische realisatie en (5) de aanbesteding van een e-depot.

  1. Na een gemeentebreed onderzoek is in april 2023 is de impactanalyse Wet open overheid vastgesteld. Daarin is opgenomen, vanuit welke processen er informatie openbaar moet worden gemaakt en welke afdelingen hierin een rol zullen spelen.

  2. De bestuursorganen van de gemeente hebben het ambitieniveau op ‘basis’ vastgesteld. Dit houdt in, dat de informatiecategorieën in lijn met de fasering van de Wet open overheid openbaar worden gemaakt.

  3. Vervolgens is het implementatieplan Wet open overheid gemeente Gouda opgeleverd. Hierin zijn de uitgangssituatie en de gewenste situatie in kaart gebracht. Op dit moment heeft de Woo nog geen verplichtingen aan bestuursorganen opgelegd om bepaalde categorieën van informatie openbaar gaan maken, zoals bijvoorbeeld bestuursstukken, Woo-verzoeken, adviezen van adviescolleges en convenanten. De verwachting is, dat deze verplichting vanaf 1 januari 2025 in fasen, voor een bepaald aantal informatiecategorieën zal worden ingevoerd, en op een of meer latere momenten voor de overige informatiecategorieën. Daarom is besloten om eerst de technische randvoorwaarden te realiseren.

  4. Eind 2023 is opdracht gegeven voor de aanschaf van een gemeentelijk publicatieplatform. Immers in juni 2023 is duidelijk geworden dat de gemeenten zelf een publicatieomgeving moeten aanschaffen, in plaats van de realisatie van één landelijk platform (PLOOI). PLOOI is landelijk vervangen door een de Woo-index. De gemeente Gouda heeft de Woo-index zover mogelijk ingevuld: https://organisaties.overheid.nl/woo/28975/Gemeente_Gouda. De Woo-index verwijst naar de Goudse bronnen zoals bestuurlijke informatie (iBabs) en het nieuwe gemeentelijk publicatieplatform.

  5. De Woo vereist het op orde brengen van de informatiehuishouding. Een gemeente die haar informatiehuishouding op orde heeft, weet welke documenten ze heeft en kan die vinden. Daarbij is er een gecontroleerd proces waarmee documenten na de voorgeschreven bewaartermijn vernietigd worden of gereed zijn om te worden overgedragen aan een archiefbewaarplaats. In het kader van het laatste heeft het streekarchief Midden-Holland, samen met de gemeente Gouda, in 2023 een digitale archiefbewaarplaats, het e-depot, aanbesteed.

Woo-verzoeken
Verzoeken om openbaarmaking worden behandeld op grond van de Woo. Het Woo-team ondersteunt de afdelingen bij het afhandelen van Woo-verzoeken en bevordert, dat er tijdig, binnen vier weken, een beslissing op een Woo-verzoek wordt genomen.