Bestuurlijke samenvatting

Het college heeft het afgelopen jaar opnieuw geïnvesteerd in de stad en de samenleving voor een aantrekkelijk en leefbaar Gouda. Het college heeft stappen gezet in duurzaamheid, groen, kansengelijkheid, bestaanszekerheid, cultuur, economie, wonen en sport.

Economie, werk en onderwijs

Voor een goed ondernemers- en vestigingsklimaat is in 2023 de economische agenda verder uitgevoerd. Regionaal zijn afspraken gemaakt om de bedrijventerreinen toekomstbestendig te maken. De regionale bedrijventerreinenstrategie is afgerond, net als de deelprojecten uit de MKB-deal. Een mijlpaal voor toekomstbestendige schoolgebouwen is de oplevering van de vernieuwbouw van het lyceum van De Goudse Waarden. Verder is gestart met de voorbereiding van de 2e tranche van het Uitvoeringplan Onderwijshuisvesting. In 2023 is de Goudse onderwijsagenda uitgevoerd. Voor de zomer is het plan van aanpak laaggeletterdheid vastgesteld. Afgelopen jaar zijn 400 mensen bereikt via het Taalhuis. De Taalmeter is ingevoerd als hulpmiddel om te ontdekken of bijstandsgerechtigden moeite hebben met lezen. Campus Gouda is verder doorontwikkeld. In juli 2023 is het schooljaar 2022-2023 afgerond met in totaal 111 deelnemers aan de modules zorg. Met Saxion hogelschool is een samenwerkingsovereenkomst gesloten om modules bodemdaling te introduceren. Tot slot is gewerkt aan het voorkomen en terugdringen van jeugdwerkloosheid. Al is deze wel licht toegenomen.

Energie en klimaat

In 2023 is opnieuw geïnvesteerd in het ambitieuze doel om in 2040 CO2-neutraal te zijn. Op diverse plekken in de stad hebben de gemeente en inwoners groen toegevoegd en klimaatadaptieve maatregelen genomen. Verder is een start gemaakt met het actualiseren van het groen-, bomen- en biodiversiteitsbeleid en met het opstellen van het Omgevingsprogramma Groen: Biodiversiteit. Op meerdere locaties in Gouda is gewerkt aan uitbreiding van ecologisch beheer. Inwoners en ondernemers zijn geholpen om energie te besparen en aardgasvrij te worden. Zo is bij 3.000 huishoudens energieadvies gegeven en zijn kleine maatregelen uitgevoerd. Eind 2023 is het Duurzaamheidsfonds Gouda van start gegaan. De routekaart verduurzaming gemeentelijk vastgoed is op 7 februari 2024 vastgesteld. Het beheerplan groot en vervangingsonderhoud en het Kwaliteitsplan openbare ruimte Binnenstad zijn vastgesteld. Het schoolgebouw aan de Jan Luykenlaan is gesloopt om plaats te maken voor een park.

Wonen en leefomgeving

Om de woningbouw te versnellen zijn 362 woningen toegevoegd aan het woningaanbod in Gouda. Waarvan 128 sociale huurwoningen (35%). De gemeente heeft eind 2023 het Fonds betaalbaar wonen ingevoerd. De Huisvestingsverordening is geactualiseerd, de doelgroepenverordening vastgesteld en het Actieplan dakloosheid uitgevoerd. Het Verkeerscirculatieplan is verder uitgevoerd door het vaststellen van de wijkmobiliteitsplannen voor de Binnenstad, Korte Akkeren en Kort Haarlem. De gemeente heeft een gedeelte van de regionale doorfietsroute Rotterdam-Gouda gerealiseerd en de raad heeft ingestemd met het realiseren van een inpandige fietsenstalling aan de Nieuwe Markt. Het aantal openbare laadpunten in de gemeente is in 2023 gestegen van 440 naar 473.

Sociaal domein

Acties uit de Lokale inclusie agenda zijn uitgevoerd om te zorgen dat iedereen mee kan doen. Ook is een nieuwe Lokale Inclusie Agenda voor 2024 – 2025 opgesteld. Om diversiteit en inclusie in de stad te stimuleren, is aandacht besteed aan vieren en herdenken. De goede ondersteuning van mantelzorgers en vrijwilligers is voortgezet en om te zorgen voor passend woonaanbod is er een start gemaakt met het verbouwen van Gildenburg 1. De inkomensgrenzen voor de minimaregelingen zijn opgehoogd van 120% naar 130% van de bijstandsnorm. In 2023 zijn 3.883 Rotterdampassen verstrekt. Dit is een stijging van 14% ten opzichte van vorig jaar. Vanuit het Winterplan is budget vrijgemaakt voor een lokaal noodfonds in de hoge energiekosten. Door een kwartiermaker is onderzocht welke buurt het meest geschikt is om een buurtaanpak in te ontwikkelen (de buurt Oud Achterwillens). Het aantal kinderen met een indicatie voor jeugdzorg is in 2023 afgenomen van 1 op 6,65 in 2022 naar 1 op 7,3. Dit is mede het effect van de inzet van de samenwerking tussen de gemeente en de huisartsen. Als onderdeel van de Goudse aanpak rondom (complexe) scheidingen is in november het Scheidingsplein Gouda gelanceerd. In het kader van meer tijd en resultaat voor de inwoner is er een inhoudelijke kwaliteitsslag gemaakt bij de integrale toegang van het sociaal domein waardoor de inwoner beter geholpen kan worden.

Cultuur, sport en recreatie

2023 was het eerste “gewone” jaar, zonder Gouda750 feest en zonder corona. Het aantal bezoekers aan attracties in de binnenstad (top 5) nam met 25% toe naar 538.651 bezoekers. Met de Samenwerkende Binnenstadondernemers Gouda is een Meerjarenprogramma vastgesteld voor een sterke en bruisende binnenstad. Het Kwaliteitsplan Openbare Ruimte Binnenstad is ook vastgesteld. Cheese Valley is een succesvolle manier om Gouda als kaasstad en als attractieve poort naar de regio te profileren. Het Definitief Ontwerp voor herbestemming stadhuis is vastgesteld door de raad en de omgevingsvergunning is ingediend. Het cultureel bereik is verbreed door het uitvoeren van cultuurnota onder andere via het totstandbrengen van een innovatiefonds. Er zijn 21 aanvragen gehonoreerd voor de neuwe subsidierelgeling cultuur ontwikkeling & innovatie. We gaven een impuls aan de gemeentelijke evenementen door extra budget en een nieuw sterevenement: 'De Verwondering'. Het streekarchief lanceerde, in samenwerking met Preservice, het e-depot. Het aantal inwoners van 18 tot 64 jaar dat wekelijks sport bedroeg 60% (2022; meest actuele cijfers). Bij de vorige meting in 2020 was het percentage nog 56%.

Leefbaarheid en veiligheid

De daling van het aantal woninginbraken is doorgezet. Afgelopen jaar waren er 109 inbraken ten opzichte van 150 inbraken in 2022. Het gaat om een afname van 27%. De aanpak van ondermijning is geïntensiveerd. In 2023 zijn meer preventieve en repressieve interventies gericht ingezet. Verder heeft het jaar 2023 in het teken gestaan van het verder vormgeven van een multidisciplinaire preventieve aanpak, om jeugdoverlast en –criminaliteit te verminderen en jonge aanwas in criminaliteit te voorkomen. Het aantal meldingen jeugdoverlast is mede hierdoor met 5% gedaald (458 meldingen). In 2023 zijn 20 Bibob toetsingen en zijn 127 evenementenvergunningen verstrekt.

Bestuur en organisatie

Ook in 2023 is veel ruimte geweest voor bewonersinitiatieven. Zoals tientallen zwerfafvalacties tijdens de Landelijke Opschoondag, 76 Groen moet je Doen-locaties, drie Grijs wordt Groen locaties en drie bijenveldjes. Stichting GoudApot keerde ruim € 210.000 uit aan initiatiefnemers van bewonersinitiatieven. De twaalf thema’s voor raadsbreed samenwerken zijn verder opgepakt door de raad en het college. Er zijn vier gewijzigde gemeenschappelijke regelingen ter instemming voorgelegd aan het college en voor zienswijze en besluitvorming voorgelegd aan de raad. De gemeente is zelfbewuster als het gaat om het opereren in diverse samenwerkingsverbanden. Daarbij wordt nadrukkelijk steeds de afweging gemaakt op welk schaalniveau en met welke partner(s) samenwerking opportuun is.