Leefbaarheid en veiligheid

Ambitie

Alle Gouwenaars moeten kunnen wonen en opgroeien in veilige, leefbare buurten en wijken. Binnen het programma Leefbaarheid en veiligheid wordt gewerkt aan een breed scala aan onderwerpen, het gaat hierbij om zowel het voorkomen (preventie) als het bestrijden (repressie) van problemen variërend van ondermijning, drugscriminaliteit, jeugdcriminaliteit en -overlast tot mensenhandel en (woning)inbraken. Veiligheid wordt mede bepaald door de sociale verbondenheid in de buurt en de situatie op straat, waar buurtbewoners elkaar kunnen aanspreken. Voor een effectieve aanpak van veiligheidsvraagstukken is de verbinding en samenwerking met en inzet van tal van partijen in de veiligheidsketen en ook daarbuiten essentieel. Stadstoezicht ondersteunt de uitvoering van het beleid met toezicht en handhaving.

Wat is bereikt?

1) Duurzaam terugdringen van ondermijnende criminaliteit

In 2023 lag de nadruk binnen de ondermijningsaanpak op gerichte preventieve en repressieve interventies. Ook heeft 2023 in het teken gestaan van data gedreven en informatie gestuurd werken. Het werkproces is doorontwikkeld en de samenwerking met ketenpartners (waaronder politie, ODMH, RIEC en HEIT) is geïntensiveerd. Casuïstiek wordt zo veel mogelijk integraal opgepakt. Dit blijkt ook uit de toename van de integrale controles. Deze zijn met 55% toegenomen van 9 controles in 2022 naar 14 integrale controles in 2023. Daardoor is ook het aantal signalen van ondermijning toegenomen. De verbeterde samenwerking met ketenpartners heeft hier een belangrijke een rol in gespeeld.


2) Daling totaal aantal HIC en aanpakken van gedigitaliseerde criminaliteit

In 2023 is de ingezette dalende lijn weer voortgezet. Afgelopen jaar waren er 109 inbraken ten opzichte van 150 inbraken in 2022. Het gaat om een afname van 27%. In 2022 was er sprake van een stijging. Ten opzichte van 2021 (126) is er sprake van een afname van 13,5%. Vergeleken met de situatie in 2015/2016, is het aantal woninginbraken stabiel laag. De doelstelling ‘minder dan het landelijk gemiddelde’ is nog niet behaald. Het landelijke gemiddelde stond in 2023 op 12,7 inbraken per 10.000 inwoners. In Gouda was er sprake van 14,5 inbraken per 10.000 inwoners.


3) Afname jeugdoverlast en jeugdcriminaliteit

Het jaar 2023 heeft in het teken gestaan van het verder vormgeven van een multidisciplinaire preventieve aanpak, om jeugdoverlast en –criminaliteit te verminderen en jonge aanwas in criminaliteit te voorkomen. Het aantal meldingen jeugdoverlast is mede hierdoor met 5% gedaald. In 2023 zijn er 458 meldingen gedaan.

4) Een verdere professionalisering van het beleid en de uitvoering rondom vergunningen

In 2023 lag de focus op gezonde horeca, Bibob-toetsing en evenementenveiligheid waarbij werd gestreefd naar een goede balans tussen levendigheid en leefbaarheid. In 2023 zijn 20 Bibob toetsingen en zijn 127 evenementenvergunningen verstrekt.


5) Voorkomen van polarisatie en radicalisering

Om nieuwe uitdagingen of fenomenen het hoofd te bieden is de afgelopen jaren geïnvesteerd in het verbreden van de netwerken van professionals in de stad. Er is ingezet op een verdere professionalisering van de overleggen en samenwerkingsverbanden alsmede op deskundigheidsbevordering en bewustwording met betrekking tot radicalisering en polarisatie.