De aanpak van ondermijning is geïntensiveerd. In 2023 zijn meer preventieve en repressieve interventies gericht ingezet. Meer integrale controles op horecaondernemingen, (overlast)panden, bedrijventerreinen, garageboxen en illegale (onvergunde) prostitutie. Daarnaast is ingezet op het geven van voorlichting door middel van trainingen en presentaties aan inwoners, gemeenteambtenaren en andere professionals over de risico’s van ondermijnende criminaliteit en het herkennen van signalen.
Het informatie gestuurd en datagericht werken in de aanpak van ondermijning is in 2023 zoveel mogelijk versterkt en verbeterd. Daardoor kunnen signalen effectiever worden opgepakt en veredeld en waar nodig worden besproken in RIEC-verband. Met aanscherping en doorontwikkeling van de werkprocessen is de eigen gemeentelijke informatiepositie verbeterd.
Middels de districtelijke werkgroep Bibob wordt regionaal afgestemd over de huidige toepassing van het Bibob-instrument. In 2023 zijn de voorbereidingen getroffen voor de werving van een Bibob-coördinator met aandachtspunt uitrol en versteviging van de toepassing van de Wet Bibob op andere terreinen dan horecabranche. Dit ter voorkoming van het waterbedeffect en bevordering van een eerlijk en gezond ondernemersklimaat binnen de regio.
In 2023 is de wervingsprocedure voor een handhavingsjurist gestart. De vacature is na deze eerste wervingsronde nog niet ingevuld. Een tweede ronde volgt.
De ontwikkeling van het aantal inbraken is samen met de politie gemonitord. Wanneer er sprake is van een hotspot, is hierover gecommuniceerd met de BuurtWhatsAppgroepen. Samen met de Buurtvoorlichters, politie en Stadstoezicht zijn preventie-acties georganiseerd.
De daders van de woninginbraken zijn besproken in het Zorg- en Veiligheidshuis. Er is gekeken welke acties ingezet kunnen worden op (het voorkomen van) de jonge aanwas op dit delict.
In 2023 zijn de voorbereidingen getroffen voor het inzetten van HALT-voorlichtingen op het primair- en voortgezet onderwijs binnen de gemeente Gouda en het organiseren van de themabijeenkomst ‘Cybercrime en Ondermijning’ voor ondernemers.
Onderzocht is wat de rol en hierbij de best-practices zijn voor gemeenten. Hiervoor zijn webinars gevolgd en cyberbijeenkomsten bijgewoond en neemt gemeente Gouda sinds 2023 deel aan de regionale werkgroep cyber- en gedigitaliseerde criminaliteit van het Regionaal Samenwerkingsverband Integrale Veiligheid (RSIV).
De doorlopende leerlijn van Dealbreakers is op meerdere VO scholen uitgezet. Stichting HALT heeft ook in Gouda voorlichtingen gegeven aan 7 PO scholen. Dit betrof de voorlichting ”Snelle euro’s” en is er op gericht kinderen te leren hoe georganiseerde criminaliteit er uit kan zien en om hen hier weerbaarder tegen te maken. Het programma Crimelabs is reeds gestart op het mboRijnland, waarvan het eerste kwartaal van 2024 resultaten worden verwacht.
In september 2023 zijn er 2 IPTA coaches (Integrale Persoonsgerichte Toeleiding naar Arbeid) aangesteld, die momenteel 11 lopende casussen hebben.
Door het programma ‘Alleen Jij Bepaalt Wie Je Bent’ (AJB) hebben 60 jongeren een gestructureerde vrijetijdsbesteding in de vorm van een sport, met pedagogische begeleiding en krijgen zij tot hun 18e jaar hun contributie betaald.
Naast preventieve maatregelen zijn er ook repressieve maatregelen ingezet. In 2023 zijn 48 waarschuwingsbrieven naar jeugdigen verstuurde en 28 ouders hebben een gelijksoortige brief ontvangen. Er zijn 14 huisbezoeken afgelegd en 7 waarschuwingsgesprekken op het Huis van de Stad gevoerd. Daarnaast zijn er 2 kortdurende (24H) verblijfsontzeggingen en 1 langdurende verblijfsontzegging opgelegd aan minderjarigen. Tevens hebben 3 minderjarigen een officiële bestuurlijke waarschuwing ontvangen.
In 2023 zijn er 2 overlastgevende/criminele jeugdgroepen, integraal, succesvol aangepakt. Mede door deze aanpak is er binnen de gemeente een intensieve samenwerking met de afdeling Opgroeien Start Arbeidsmarkt (OSA) bewerkstelligd en is er een verkorte aanmeldroute ontwikkeld. Zodat jongeren die hulp willen, deze ook snel krijgen.
Tot 1 december 2023 zijn in totaal 20 Bibob-onderzoeken uitgevoerd. Eén van deze onderzoeken heeft geleid tot een verdergaand screeningsonderzoek door het Landelijk Bureau Bibob. In 2023 zijn er geen vergunningaanvragen ingetrokken. Wel zijn er aan verschillende vergunningen nadere vergunnings-voorschriften gesteld.
In 2023 is verder gewerkt aan het positionering van de evenementencoördinator en versterking van het team door uitbreiding van de capaciteit op vergunningverlening. Hierdoor is er meer verbinding met de organisatoren en ondernemers in de stad en worden zij optimaal gefaciliteerd bij (vergunning)aanvragen.
Daarnaast is ingezet op verdere versterking van de samenwerking en samenhang met Stadstoezicht en andere gemeentelijke afdelingen en wordt doorlopend gewerkt aan het verder op orde brengen van de processen voor de verschillende vergunningen, het zaaksysteem, de productenpagina website en de aanvraagformulieren.
In 2023 is deelgenomen aan 28 PGA (Persoonsgerichte Aanpak) overleggen alsook gesprekken gevoerd met de Goudse PGA subjecten.
Middels het aanbod van trainingen wordt de sensitiviteit, deskundigheid en het signaleringsvermogen van deze professionals versterkt. In het kader van deskundigheidsbevordering en expertise zijn 7 ROR (Rijksopleidingsinstituut tegengaan Radicalisering) trainingen verzorgd (waaronder basistraining radicalisering, rechtsextremisme en interculturele professionaliteit). Hiermee zijn ongeveer 70 interne en externe professionals getraind in het herkennen van radicalisering, rechtsextremisme en is hun cultureel bewustzijn vergroot waardoor zij effectiever kunnen handelen in interculturele situaties.
In 2023 zijn 19 netwerkoverleggen bijgewoond met collega’s en belanghebbenden uit de regio én het land om kennis, ervaring en ‘best practices’ te delen en op te halen. Ook zijn verschillende professionals en organisaties in Gouda betrokken bij de aanpak van radicalisering, dit blijft ook de komende jaren een belangrijk aandachtspunt in de aanpak.
Daarnaast is deelgenomen aan verschillende kennissessies ten behoeve van de doorontwikkeling en implementatie van de PGA ‘weeginstrumenten’ (zoals het Werkmodel veilige re-integratie) in de Goudse aanpak van radicalisering. Deze instrumenten zijn ontwikkeld en geïmplementeerd voor professionalisering van de aanpak van radicalisering in Gouda. Ook zijn de vaste casuspartners (OM, politie en VRHM) getraind in het gebruik van de Duidingstool en is deze geïmplementeerd in de aanpak.