Met inzet van de Vliegende Brigade heeft Gouda ondersteuning gekregen bij ‘de schuifpuzzel’ op de bedrijventerreinen Kromme Gouwe en GoudsePoort’. In 2023 zijn diverse gesprekken gevoerd met betrokken marktpartijen en provincie om een gezamenlijk eindbeeld op te leveren. Deze gesprekken zijn nog niet afgerond en pakken we in 2024 verder op.
De regionale bedrijventerreinenstrategie (deel II, ‘kwalitatief’) is afgerond. Er zijn regionale afspraken gemaakt op het gebied van o.a. beter benutten, verduurzaming en de verkenning naar regionaal accountmanagement.
De deelprojecten van de MKB-deal zijn afgerond. Er is onder andere een lasrobot geplaatst bij MBO Rijnland en is een verkenning opgeleverd met een quickscan en routekaart om ondernemers voor te bereiden op zero-emissie (zone’s). En een beter beeld te verkrijgen rond stadslogistiek(hubs).
In 2023 is (nieuw) ondernemerschap op verschillende manieren ondersteund. Zo legde de wethouder Economie 14 werkbezoeken af. Het college bezocht 3 bedrijven. Daarnaast is een ondernemersontbijt georganiseerd en met Campus Gouda zijn werkbezoeken in de regio afgelegd.
Het StartUp Café voor startende ondernemers is in 2023 5 keer georganiseerd. De bedrijvendag is georganiseerd als een goed bezochte Haringparty. Helaas is de Startersavond niet door gegaan in verband met te weinig aanmeldingen.
De vernieuwbouw van het lyceum van De Goudse Waarden (Heemskerkstraat) is opgeleverd. Verder stond het jaar 2023 in het teken van de realisatie van projecten uit het Uitvoeringsplan Onderwijshuisvesting 2020-2024 1e tranche IHP. De realisatie is gestart van de uitbreiding van de Johannes Calvijnschool en de nieuwbouw van het kindcentrum Auris Taalplein De Triangel (oplevering 2024). De andere projecten zitten allen in de ontwerpfasen, variërend van schetsontwerp tot definitief ontwerp (oplevering 2024/2025). De oude locatie van De Ark (Luykenstraat) is gesloopt en wordt herontwikkeld tot een park.
In 2023 is gestart met de voorbereiding van het Uitvoeringplan Onderwijshuisvesting 2025-2030 2e tranche IHP. De evaluatie van de 1e tranche en de nieuwe uitvoeringskaders voor de 2e tranche zijn in 2023 aan de raad aangeboden (en in februari 2024 vastgesteld).
De 6 bruikleenscholen zijn in 2023 onderhouden. Voor deze bruikleenscholen is een perspectief gemaakt wat op den duur met dit gebouw te doen, variërend van overdracht naar schoolbestuur, behouden als tijdelijke huisvesting, verlengen van overeenkomst met scholen. In één van de bruikleenscholen is in 2023 de Internationale Schakelklas (ISK) gehuisvest.
In 2023 is de voorbereiding gestart voor het huisvesten van de Internationale Schakelklas (ISK) in het voormalig schoolgebouw aan de Burgemeester Martenssingel 15 (voorbereiding aanbesteding, verbouwingsplan). Hiervoor is een college- en raadsbesluit (voorjaar 2024) voorbereid.
In 2023 is de Goudse onderwijsagenda uitgevoerd. Door het afsluiten van convenanten over nieuwkomersonderwijs en over meertaligheid. De Brede School Taalacademie is gestart. En vanuit het onderwijsveld is onderzoek gedaan naar ondersteuningstrajecten ter bevordering van gelijke kansen en taalontwikkeling
De techniekwerkplaats is uitgerold. De Techniekwerkplaats biedt technieklessen aan voor de groepen 5 t/m 8. In 2023 is gewerkt aan een vakantieprogrammering, programma voor het voortgezet onderwijs en een BSO-programma
De gemeente heeft extra geïnvesteerd in de aanpak laaggeletterdheid via het Taalhuis. Het Taalhuis faciliteert een digitaal oefencafé en organiseert wekelijks computervragenuurtjes voor senioren, ook bekend als Seniorweb. Sagenn heeft dit jaar 2 extra Nederlandse lesgroepen voor volwasseneneducatie opgezet vanwege de groeiende vraag. Verder voorziet het Taalhuis in digitaal ondersteuningsaanbod, met het afgelopen jaar de uitvoering van verschillende cursussen zoals Klik & Tik, Digisterker en Digivitaler. De consulenten werk en inkomen zijn getraind om extra aandacht te hebben voor taalvaardigheden en de mogelijkheden om door te verwijzen naar taalcursussen De gemeente voerde de Taalmeter in als hulpmiddel om te ontdekken of bijstandsgerechtigden moeite hebben met lezen.
De gemeenteraad heeft besloten om geen aanvullende financiering vanuit de gemeente aan Libertum te verstrekken. De stichting heeft er vervolgens voor gekozen zichzelf op te heffen. De raad heeft gevraagd het gedachtegoed waar Libertum voor staat op alternatieve wijze te borgen. Inmiddels is duidelijk dat er in de stad voldoende maatschappelijke organisaties zijn die dit Goudse gedachtegoed mee vorm en inhoud geven.
Het Living Lab Bodem & Technologie is doorontwikkeld. Vanuit innovatieagenda’s is gewerkt aan uitdagingen rondom bodem in relatie tot technologie. Samen met 19 regionale partners (onder andere bedrijven en gemeenten) hebben 63 studenten innovatietrajecten uitgevoerd vanuit die innovatieagenda’s.
Het Living Lab Zorg & Technologie is verder ontwikkeld. Binnen het Living Lab is er naast een vernieuwd fysiek experience lab nu ook een mobiel lab (bus to the future) dat geopend werd in oktober. Het netwerk aan partners binnen het Living Lab is uitgebreid met meer partners uit de zorg die in februari 2024 een samenwerkingsovereenkomst hebben ondertekend.
Voor het modulair hbo aanbod Campus Gouda is met Saxion Hogeschool een module duurzaam bodem-management ontwikkeld. Deze module bestaat uit drie deelmodules en op maandag 26 februari 2024 start de eerste groep werkenden aan de deelmodule vitale bodem. Rondom zorg is in september een nieuwe lichting gestart en is met de partners gewerkt aan een nieuwe derde module die in 2024 start.
Vanuit het CIV Smart Technology is in samenwerking met lokale bedrijfsleven en MKB Deal de lasrobot op mboRijnland locatie Gouda geïnstalleerd. Voor het Centrum voor Innovatief Vakmanschap Smart Technology werd een nieuwe meerjarige OCW-subsidie toegekend. Verder is vanuit het CIV Welzijn & Zorg actief bijgedragen aan het mobiele en fysieke lab (zie hierboven). Studenten van mboRijnland en Hoornbeeck College hebben meegeholpen in ontwikkeling van beide labs.
De Doorlopende leerlijn techniek is verder uitgebouwd samen met Techniek Talent Gouda. Techniek Talent Gouda gaat over de samenwerking tussen docenten, scholen en met het bedrijfsleven, kennisdeling en het ontwikkelen van doorlopende leerlijnen op het vakgebied. Voorbeeld hiervan is het metaal project waarbij vmbo-leerlingen bij 5 bedrijven zijn langsgaan om te werken aan één opdracht: een kippengrill. De eerste student van de ICT Praktijkacademie rondde in 2023 zijn opleiding af met een bachelor-diploma.
In 2023 is gewerkt aan het voorkomen en terugdringen van jeugdwerkloosheid. Een optimale dienstverlening voor jongeren staat hierin centraal. Onder andere door activiteiten als de matchtafel (in samenwerking met het onderwijs en doorstroompunt), school@work (met Promen) en Llokaal (met mboRijnland) zijn jongeren begeleid naar school of werk. Ook zijn door de coördinator voorlichtingen in het onderwijs en regionale kennisdeelbijeenkomsten georganiseerd.
Jongeren die niet bekend zijn bij de gemeente Gouda, onderwijs en/of justitie worden al een paar jaar begeleid naar school en/of werk door een specialistische jongerencoach met een outreachende aanpak. In 2023 heeft de jongerencoach ongeveer 120 nieuwe jongeren in beeld gebracht en 98 jongeren zijn uitgestroomd naar werk. Verder zijn 40 jongeren ZZP’er geworden, 15 jongeren zijn een opleiding gaan volgen, 28 jongeren hebben een uitkering aangevraagd en een aantal jongeren is nog in begeleiding.