Wat heeft de gemeente ervoor gedaan?

Doelstelling 1: Een aantrekkelijke stad voor inwoners, bezoekers en toeristen

  • In samenwerking met de Samenwerkende Binnenstadondernemers Gouda (SBG) is de feestverlichting in de binnenstad vervangen.

  • De gemeente heeft onderzoek laten doen naar de bezoekcijfers van Gouda. Deze informatie is gedeeld met ondernemers om zo beter zicht te krijgen op de frequentie van het bezoek aan de stad en de relatie met bijvoorbeeld koopzondagen en evenementen.

  • Inmiddels hebben 10 ondernemers in de binnenstad zich aangesloten bij de Hoge Nood app.

  • Er is sprake van een hoge dynamiek met veel wisselingen van winkels in de binnenstad. Ongeveer de helft van de leegstaande panden wordt binnen een jaar weer aan een andere ondernemer verhuurd. Positief is dat de eigenaar van onder andere het voormalige C&A-pand aan de slag is gegaan met plannen voor de herontwikkeling van het pand.

  • De gemeente heeft ondernemers met diverse middelen geïnformeerd (bijeenkomsten, nieuwsberichten) over cybersecurity en social media om zo hun digitaliseringsvaardigheden te verbeteren.

  • Een voorbereidend onderzoek is uitgevoerd naar de besteding van de reserve Waterfonds. Medio april 2024 zal de raad een voorstel ontvangen voor de verdere uitvoering en de inzet van de 2 miljoen uit de reserve Waterfonds.

  • Samen met Koninklijke Horeca Nederland (KHN), afdeling Gouda is een horecaconvenant opgesteld. Op die manier maken de gemeente en de lokale horeca zich samen sterk voor een veilig uitgaansklimaat, gastvrije horecabeleving en een duurzamere bedrijfsvoering van horecaondernemers.

  • Met De Verwondering is een nieuw sterevenement neergezet. In lijn met Gouda 750. Dit is mede mogelijk gemaakt door de impuls aan het evenementenbeleid.

  • Een aantal onderzoeken is uitgevoerd met betrekking tot de vaarverbinding Gouda-Reeuwijk en de zogenoemde intieme vaarroute. Deze onderzoeken zijn nodig om tot goede besluitvorming en aanwending van het Waterfonds te komen. De gemeenteraad heeft ingestemd met de kaders voor de inzet van het Waterfonds.

  • Op basis van evaluatie van het evenementenbeleid, is in de kadernota 2024 door de raad besloten om een impuls te geven aan het huidige evenementenbeleid. In het licht van de prijsindexaties en stijgende veiligheidskosten is het evenementenbudget verruimd.

  • Er komt een inpandige fietsenstalling bij de Nieuwe Markt. Dit is een belangrijke publieksvoorziening in de binnenstad. En deze moet bijdragen aan een bredere impuls voor het gebied door vermindering van leegstand en opknappen en vergroenen van het openbaar gebied.

Doelstelling 2: Het merk Gouda verder versterken en strategisch positioneren

  • Er zijn meerdere bijeenkomsten met partijen in de stad geweest om te bespreken waar de strategische positionering van Gouda aan kan bijdragen en hoe we het merk Gouda kunnen versterken. Dit wordt als input meegenomen in een gezamenlijke strategie voor stadsmarketing.

  • Uitvoering van het Koersdocument toerisme. Met onder andere multimedia campagnes gericht op bewoners en bezoekers, inzet om travel trade partners over Gouda te informeren op beurzen en tijdens de touroperator dag en het realiseren van meerdere publicaties over Gouda. In juni wordt de raad verder geïnformeerd met de cijfers van 2023.

  • In de Cheese Valley samenwerking is de stichting Cheese Valley opgezet. Die zet zich in voor promotie van boerenkaas en het aantrekken en vasthouden van bezoekers in de regio. Resultaten in 2023 waren onder andere een internationale persreis en meerdere (inter)nationale publicaties.

  • We zetten in op extra hotelcapaciteit voor Gouda. Daarom investeert de gemeente in zakelijke toerisme. Dit is van belang voor bestaande en nieuwe hotels. Samen met ondernemers in de binnenstad is intensief samengewerkt om de zakelijke toerist naar Gouda te laten komen, door middel van actief verwijzen en campagnes op LinkedIn en Google.

  • Duurzaamheid binnen toerisme krijgt steeds meer aandacht. De gemeente wil op het gebied van toerisme duurzaamheid stimuleren door het positief ondersteunen van aanbieders die voldoen aan duurzaamheidseisen of op andere wijze duurzaamheid breed omarmen in hun bedrijfsvoering. Een afstudeer onderzoek heeft meer inzicht gegeven in de stand van zaken in Gouda en aanbevelingen gedaan om duurzaamheid te stimuleren.

Doelstelling 3: Versterken van het cultureel erfgoed in Gouda

  • De aanvraag omgevingsvergunning voor de herbestemming van het stadhuis is in november 2023 ingediend. In het ontwerp is de verduurzaming en toegankelijkheid van het rijksmonument opgenomen. Met een ambitie van 52% CO2-reductie en gasloos ligt de verduurzamingslat hoog. In het proces is integraal gekeken naar de benodigde onderhoudswerkzaamheden, het meerjarenonderhoudsplan en de restauratieopgave.

  • Per 1 januari 2020 is de Regeling Erfgoed en Duurzaamheid in werking getreden. De regeling heeft als doel om eigenaren van monumenten en panden binnen beschermd stadsgezicht inzicht te geven in de mogelijkheden voor verduurzaming. In 2023 is een extern bureau in opdracht van de gemeente gestart met de beleidsevaluatie en de resultaten worden Q1 2024 verwacht. In de beleidsevaluatie zijn ook aanbevelingen voor wijziging/ aanvulling van de bestaande regeling opgenomen. Ook de Adviescommissie Omgevingskwaliteit wordt bij de evaluatie betrokken.

  • In 2022 is de looptijd voor de subsidieregeling Gevelherstel in het kader van Gouda 750 verlengd (tot einde 2022). Hierdoor konden meer eigenaren gebruik maken van de regeling. In 2023 zijn alle subsidieaanvragen succesvol afgesloten en afgerond. Deze regeling is een impuls geweest voor het herstel en opknappen van 64 gevels in de binnenstad (er zijn in 2022 in totaal 86 aanvragen ingediend, waarvan er 64 zijn gehonoreerd).

  • Dankzij de succesvolle subsidieregeling Gevelherstel zijn er in 2023 slechts vier aanvragen ontvangen voor onderhoud en historisch onderzoek binnen de Instandhoudingsregeling Erfgoed Gouda 2020.

  • In opdracht van de gemeente Gouda zijn alle archeologische onderzoeken in Gouda vanaf 2009 geïnventariseerd. Het resultaat is dat de alle archeologische onderzoeken zijn opgenomen in de Cultuurhistorische Basiskaart en zowel intern en extern geraadpleegd kunnen worden ten behoeve van onder andere ruimtelijke analyses in projecten.

  • Alle 620 dossiers van de Archeologische Vereniging Gouda zijn in het archeologisch depot/ Gouwedepot voorbereid op het hoogwaardig scannen (784 tekeningen, circa 1500 foto’s en andere digitale gegevens dragers). De metalen objecten in het depot zijn door een externe partij in opdracht van de gemeente onderzocht. De ernstigste gevallen die conservering behoefden zijn in 2023 behandeld, de anderen zullen de komende jaren volgen. Ook is gewerkt aan de opslagverbetering van de foto’s en dia’s.

  • Er is door het streekarchief Midden-Holland een samenwerkingsovereenkomst met Preservica ondertekend gericht op de ontwikkeling van een regionaal E- depot. Ook voor Gouda als deelnemer draagt dit bij aan de toekomstbestendigheid en duurzaamheid van haar archivering.

Doelstelling 4: Ontwikkeling en herstel van de brede culturele sector

  • De regeling subsidie Cultuur: Innovatie & Ontwikkeling is opgezet en de eerste ronde hiervan is uitgevoerd. In totaal zijn 45 aanvragen in behandeling genomen. Hiervan zijn 21 diverse vernieuwende culturele projecten ondersteund binnen het volledige subsidiebudget. Dit varieerde van grotere projecten met regionale uitstraling tot kleinere lokale initiatieven. Voorbeelden zijn de internationale fotografietentoonstelling World Press Photo met randprogramma, een theatervoorstelling van Theatersterren in samenwerking met de Klup en een filmreeks met randprogramma in het kader van het Herdenkingsjaar Slavernijverleden door Filmhuis Gouda. Het culturele bereik is hiermee vergroot.

  • In het kader van de regeling subsidie Cultuur: Innovatie & Ontwikkeling zijn ook jongerenprojecten aangemoedigd en ondersteund. Voorbeelden zijn de Goudse Popweek en project 0182: cultureel programma voor jongeren in Gouda Oost. Daarnaast zijn vanuit de Specifieke Uitkering Jongerencultuur van OCW een aantal projecten en investeringen mogelijk gemaakt. Denk aan het investeren in apparatuur bij So What! en StudioGonz en talentontwikkeling via Express Yourself van de Goudse Schouwburg en Your Stories van Jeugdtheaterhuis Gouda.

  • De Fair Practice Code is opgenomen als voorwaarde binnen zowel de meerjarige subsidies als de projectsubsidies cultuur. Hierbij wordt het instrument van de Kunstenbond voor passende tarieven gehanteerd.

  • Er is een uitgebreide waardemeting naar kunst in de openbare ruimte in Gouda uitgevoerd. Hierbij is gekeken naar de cultuurhistorische waarde, sociaal-maatschappelijke waarde en gebruikswaarde. Ook inwoners zijn bij dit proces betrokken.

  • Er is gewerkt aan toekomstscenario’s over Libertum, het voormalig Verzetsmuseum Zuid-Holland. Na de besluitvorming over Libertum in de gemeenteraad in mei, is gewerkt aan opvolging van de motie vanuit de raad om opvolging te geven aan het Gouds Gedachtegoed, een passende bestemming voor de collectie en een passende invulling voor de 2e etage van de Chocoladefabriek. Dit heeft geleid tot een eerste raadsmemo in december, maar is nog niet afgerond.

Doelstelling 5: Toename van het aantal inwoners dat sport en voldoende beweegt

  • In 2023 is de Subsidieregeling Investering Sportgebouwen in het leven geroepen. Aanvragen voor de eerste tranche konden tot 31 december 2023 gedaan worden. 6 verenigingen hebben een aanvraag ingediend.

  • Het Volwassenenfonds heeft in 2023 op volle toeren gedraaid. 285 Gouwenaars deden met succes een beroep op het fonds. Zij gingen via 16 verschillende intermediairs bij 26 verschillende sportaanbieders sporten of bewegen. In 2023 werd ook het programma Doortrappen geïntroduceerd. Een programma dat er op is gericht ouderen veilig te laten blijven fietsen.

  • Het blijkt voor scholen steeds lastiger te zijn om voldoende vakleerkrachten bewegingsonderwijs te vinden en ook SPORT•GOUDA kan steeds lastiger aan de vraag voldoen. Met de schoolbesturen zijn oriënterende gesprekken gevoerd over hoe we daar gezamenlijk verbetering in kunnen aanbrengen.

  • Alle nog bestaande conventionele sportveldverlichting op de bij SPORT•GOUDA in beheer zijnde sportparken is in 2023 versneld vervangen door ledverlichting.

  • De gemeente kon sportverenigingen bijna € 200.000 aan energiecompensatie uitkeren, dankzij ons eigen Winterplan en een regeling vanuit het Rijk.

  • Gouda SPORT•SUPPORT is gelanceerd, dit is een platform waarop matches gemaakt worden op basis van de vraag vanuit een vereniging/sportaanbieder en de kennis en kunde van een ondernemer.

  • In 2023 zijn voorbereidingen getroffen gericht op het realiseren van sport- en beweegvoorzieningen in de openbare ruimte op een aantal plekken in de stad. Bestaande speelplekken zoals Steinse Groen en Goverwellepad hebben in 2023 een sportieve upgrade gehad.

  • Het opstellen van de nieuwe sportnota is uitgesteld naar 2024. Belangrijkste redenen daarvoor waren de komst van de Brede SPUK / GALA vanuit het Rijk, waarop actie ondernomen moest worden, en het feit dat actuele data over sport- en beweeggedrag (bijvoorbeeld vanuit de Lokale Sportdeelname Index) in 2023 nog niet beschikbaar waren. Die data dienen als belangrijke input voor het beleid. Wel is in 2023 met diverse partijen en inwoners gesproken over knelpunten en behoeften die van belang zijn voor het sportbeleid.